- Autor: TerezaBenickova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 6.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Rýže kulatozrnná (v suchém stavu) | 300 |
Cuketa | 500 |
Vejce celé (syrové) | 220 |
Parmezán 32% | 60 |
Česnek | 30 |
Olej řepkový | 8 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, rozmarýn, tymián
Energetická hodnota celkem: 7662 kJ
Bílkoviny (g): 74,
Tuky (g): 48,
Sacharidy (g): 275,
SAFA (g): 20,
Cukry (g): 14,
Vláknina (g): 9,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1277 kJ
Bílkoviny (g): 12.3, Tuky (g): 8, Sacharidy (g): 45.8, SAFA (g): 3.3, Cukry (g): 2.3, Vláknina (g): 1.5, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Kulatozrnnou rýži (cca jeden hrnek) uvaříme do změknutí dle pokynů na obalu. Jednu velkou cuketu důkladně omyjeme a odkrojíme její konce. Následně ji nastrouháme do mísy nahrubo, nasolíme a necháme "vypotit". Uvařenou rýži odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Z cukety slijeme a vymačkáme přebytečnou vodu. Rozklepneme si 4 nebo 5 vajec do samostatné misky a důkladně rozšleháme. Osolíme, opepříme, přidáme sušené bylinky (rozmarýn, tymián, případně jiné podle chuti), tři prolisované stroužky česneku a vsypeme strouhaný parmezán. Směs opatrně vmícháme do zchladlé rýže. Rozehřejeme si troubu na 200 stupňů. Zapékací misku si vymažeme (máslem, margarínem nebo olejem) a poté vlijeme směs. Pečeme asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne a střed nákypu nezatuhne.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.